Navigace

pátek 31. července 2015

The Globe

The world as we knew it was lost some time ago. It’s not like there was an alien invasion or those damn pieces of ice melted, no. Neither Hippies, Greenpeace or what they call themselves now, or UFO geeks couldn’t stand triumphantly and proclaim: “We warned you!”
Nope, it was only a bunch of over-grown kids, such as the president of this or that country, playing Risk1 on our globe itself instead of a board. And well, it didn’t go as they expected, everybody was surprised that the other side actually defended itself. You know, like you would if some stranger just waltzed into your house and started to break and steal everything in sight. So, it was only a matter of time until one of the attacked countries would counter-attack by high-caliber weaponry. It all started when our self-proclaimed “Peacemakers” tried to make peace with the help of nuclear warheads. They didn’t quite expect that most of the others had several of these toys hidden in sheds on their lawns. Panic spread like plague everywhere, people wanted to get into shelters as soon as possible. Naturally, there wasn’t enough room for everyone so a chain of violence and murders broke out.

Well, long story short, world population was reduced to million digits at max and the globe has turned into one big wasteland. Survivors have gathered in cities and made groups. Some of them have remained isolated by their own choice, others are trying to negotiate with each other. And then there are bandits, marauders and other scum consisting of murderers or thieves from before “The End”. I and some greenhorn are patrolling the area around our town at the moment because of them. It isn’t big but I’ve always liked it here.
I stopped and looked around. After I confirmed that nobody was in sight, I sat on a big stone in front of me and put my shotgun away.
“This may be God’s punishment,” said the greenhorn suddenly.
I think his name is Jeff or John. Anyways, I have to laugh inside. “God” he says? This is one of the best jokes I’ve heard since that mayhem.
“Why do you think so?”
It’s not like I care, actually I hate his type. But I’m bored.
“That’s obvious,” started John or what’s his name. “Humanity came down from the right path a long time ago and…”
And blah, blah, blah, typical religious rubbish. He’s talking about something like divine punishment? Is he seriously that blind that he can’t see what has really happened?! Not God, humanity brought this upon itself. Corruption, lust for power and money. That brought us to where we’re standing now. If there’s something with the privilege to be angry, it isn’t God, it’s the globe, our Mother Earth itself. But nothing can calm down this anger now, the Earth has become the place of endless survival game…
I stood up and brushed off the dust from my trousers.
“You’ll tell me that some other time, boy,” I interrupted him.
He looked in the direction I was aiming.
“We have company.”
Léta páně 2011

Život je hledání

Jmenuji se Sakurako a žiji v Ikebukuru. Spíš než „žiji“ by se hodilo „přebývám“, protože za těch 16 let, co chodím po téhle zemi, jsem nezjistila, proč mi bylo uděleno něco jako život. Těší mě.

Tak po dalším nezajímavém dni zase domů.
Jak jsem procházela postranní uličkou, hluk z hlavní třídy pomalu zanikal. Kolem se rozléhal jenom zvuk mých kroků. Hodně holek ve stejném věku by se asi vynervovaně plazilo podél zdi a neodvážilo se ani pořádně nadechnout. Abych pravdu řekla, tak já bych ještě před nějakou dobou skončila na chlup stejně. Na tomhle světě ale neexistuje nic, na co si člověk po nějaké době nezvykne. I když si někdo tvrdí sebezatvrzeleji, že to není pravda, tak to tak prostě je. Jde jen o vytvoření skořápky, zdi nebo otupění smyslů. Všechno je otázkou času, není to nemožné. Ať už se jedná o bití, zneužívání či jenom život v izolaci. A já se hrdě hlásím k poslední možnosti. Celé moje vědomí se tedy upíná jen na návrat do bytu a okolí celkem úspěšně ignoruje.
Vracela jsem se zrovna z brigády v jedné rodinné restauraci. Vždy, když na mě vyšla odpolední směna, tak jsem tam musela rovnou ze školy. Ta sice svým studentům zakazovala pracovat, ale čert to vem. Byla jsem tedy navíc unavená i fyzicky.
Šla jsem bez nějaké zvláštní mozkové aktivity, skoro jako stroj. Ruka s taškou se pohupovala do rytmu kroků, jako by vůbec nepatřila k tělu, jako kus mrtvého masa.
A tohle je přesně pro dnešní společnost žádoucí, mihlo se mi vakuem v hlavě. Mrtvoly, co se ráno vzbudí, sbalí oběd, dorazí do práce, přijdou z práce a tak dále a tak podobně. Dostala jsem z té myšlenky menší záchvat smíchu. Stávalo se mi to docela často. Byla jsem schopna se začít hihňat při fantazírování o tom, co bych všechno provedla člověku přede mnou nebo jen tak při pohledu na krev. Nic se s tím nedalo dělat… Tedy, nic jsem s tím nechtěla dělat je lepší formulace. Nechtěla…
Zastavila jsem se a nějakou chvíli tupě civěla do země. Mozek najednou začal fungovat na záložní baterie, které se nějakým záhadným způsobem objevily se slůvkem „nechtěla“. Otrava, usmála jsem se. Tentokrát se svým vědomým svolením. Životem proplouvám jako duch, je mi 16 a místo komunikování skrze lidi jenom procházím. Na základní škole se moje úroveň viditelnosti pohybovala v poměrně přijatelných mezích. Měla jsem pár „kamarádek“, se kterými jsem občas zašla na nákupy nebo někam ven. Pomalu jsem ale zjišťovala, že mě to zrovna nenaplňuje. A tak moje viditelnost klesala a klesala, až si mě nikdo nevšímal. Samozřejmě krom chvílí, kdy někdo potřeboval opsat úkol, vystřídat při službě na uklízení třídy nebo vykonat jinou charitativní činnost. Teď jsem na vyšší střední a už ode mě nikdo ani ten úkol nechce. A já dál tajně doufám, že se jednoho dne objeví vymítač, který mě konečně uvidí. Také pořád víc závidím seriálovým hrdinům, co jim vždycky na pomoc přijde kopa nejlepších přátel.
Vzhlédla jsem k noční obloze a nahlas se zasmála. Na nebi se k mému překvapení skvělo několik zářivých bodů. Zhluboka jsem se nadechla chladného nočního vzduchu a pokračovala v cestě uličkou.
Do bytu to už je jen pár kroků. Při té představě jsem ještě přidala do kroku… Což se mi stalo osudným. Než jsem si stačila uvědomit svůj pád, už jsem se válela na zemi vedle kontejnerů. Noha zavadila o něco měkkého a velkého.
Rozmrzele jsem se postavila. Jedna ruka už prohrabávala obsah tašky, aby po chvilce vytáhla mobil. V šeru nebylo vidět vůbec nic.
Posvítila jsem na zem a málem zdroj světla upustila. Přede mnou ležel ve střepech kluk asi tak stejně starý. Sedla jsem si vedle něj na bobek.
To… to je stejné jako tehdy…

„Saččan! Saččan!“ volala babička do zahrady.
„Už jdu!“
To jsem sice odpověděla, ale v tu chvíli to bylo to poslední, co jsem se chystala udělat. Zrovna jsem se krčila v křoví u zdi a upřeně pozorovala drobné koťátko. Leželo nehybně, jen oči mělo otevřené. Asi si někde pochroumalo nohu a pak se vyčerpalo z pokusů o chůzi. Každopádně tady už nějakou dobu bylo ještě před mým příchodem.
Opatrně jsem vzala to malé tělíčko do rukou. Kotě jenom neurčitě zasyčelo. „Kdepak máš maminku?“
Něžně jsem si ji – byla to kočka – přitiskla k hrudníku a dávala pozor na nohu, která po krátké prohlídce vypadala na tu poraněnou. Při hlazení jejích hebkých chlupů mi blesklo hlavou, že ji tu takhle nemohu nechat. „Co ale s tebou?“
Domů jsem s ní přijít nemohla. Rodiče by mi hned vyhubovali a kotě vyhodili. Přes babičku a dědečka cesta také nevedla. Ale vzadu na zahradě je přece…
„Saččan!“ ozvalo se znova, hlasitěji.
„Jdu!“ vykřikla jsem v odpověď a vyskočila na nohy. Pak jsem se ještě nahnula ke kočce a jemně ji pohladila po hlavičce. „Chvilku tu počkej.“


Vzpomněla jsem si na starou kůlnu v zapadlé části zahrady, kterou dnes už nikdo nepoužívá. Po návratu do domu jsem tedy nepozorovaně sebrala dvě misky, jednu na pití, jednu na jídlo, našla krabici a vystlala ji vším možným, aby se kotěti pohodlně leželo. Nakonec jsem ještě odněkud vyhrabala dečku a se vším zamířila k novému útočišti poraněné kočky. Na nohu jsem jí ještě poněkud neobratně vyrobila malou dlahu, jak nás to jednou učili ve školce.
Každý den třikrát i vícekrát denně jsem se pak následující dny vykrádala do kůlny s mlékem a jídlem. A také aby kotě nebylo dlouho samo.
Měla jsem neuvěřitelnou radost, že se Tamě – tak jsem ji po pár dnech pojmenovala – daří. Dokonce i nožička se jí uzdravila do té míry, že se dokázala bezbolestně pohybovat. Nevím, čím to, ale starání se o toho chundelatého drobečka mě naplňovalo klidem. Cítila jsem se jako maminka, která oddaně a s radostí pečuje o dítě. Za žádnou cenu jsem nechtěla, aby se na tom něco měnilo. Byla jsem šťastná tak, jak to bylo.
Žila jsem si ve svém ideálním světě. Neměla jsem zapotřebí hledat něco dalšího, už jsem všechno měla.
Když jsem jednoho dne odjížděla na tři dny na krátkou návštěvu za příbuznými na Okinawu, byla Tama už skoro dospělá kočka. I přesto jsem jí však v kůlně nechala nějaké jídlo a mléko, kdyby náhodou nepochodila jinde. Věděla jsem, že se nějak zařídí sama, ale stala se ze mě tak trochu rozmazlující matka. Rozloučila jsem se s Tamou a pomalu odkráčela k bráně.


Po návratu jsem jako první zamířila ke kůlně. Tama tam pořád spávala, takže bylo víc pravděpodobné ji najít tam než kde jinde. Doufala jsem, že moc nestrádala… Do té doby, než jsem došla na místo. Stála jsem jako přimražená na místě a nepřítomným pohledem civěla na kus země, kde měla stát stará sešlá budova. Nic. Nebyla tam.
„Tamo!“ Samozřejmě tam nebyla. Rozhlížela jsem se kolem. Nemohla tam být. „Tamo!“ Celým tělem mi projela mrazivá vlna. „Tamo! Tamo! Nebylas tam! Žes tam nebyla!?“
Byla, zavřeli ji tam, když spala, a srovnali se zemí spolu s kůlnou…


Tehdy mi bylo šest let. Něco se ze mě vytratilo. Cítila jsem to. Spolu s Tamou umřela velká část mě samé. Jestli jsem předtím neměla zapotřebí hledat nic dalšího, od té doby jsem nechtěla hledat… Tiše jsem rezignovala a dala se na život ducha.

Kluk na pohovce začal přicházet k sobě.
Nejdřív jsem si říkala, že asi nemám moc šancí ho dotáhnout až ke mně. Je ale překvapivě lehký.
„Dobré ráno,“ ujala jsem se první slova.
On se posadil a ještě se chvíli probouzel. Pak se si začal osahávat nahý hrudník a skoro zděšeně nadzvedl přikrývku, aby se pod ní mohl podívat. Musela jsem se při tom pohledu nahlas zasmát.
„Neboj. Svlékla jsem tě jenom do trenek a zbytek oblečení naházela do pračky. Nevím, cos kde vyváděl, ale čistý zrovna nebylo,“ začala jsem ho uklidňovat. „Každopádně jsem tě sem nedotáhla, abych tě znásilnila nebo tak něco.“
Vypadalo to, že se trochu uklidnil. „Kde to jsem?“
„No, ještě před chvílí jsi ležel dole na ulici vedle kontejnerů. Ještě k tomu ve střepech. Jak se ti to prosímtě podařilo?“
Zadíval se před sebe a svraštil obočí. Nejspíš dostal tou láhví přes hlavu, když si nemůže vzpomenout.
„Sesypali se na mě nějaký grázlové,“ vypadlo z něj nakonec.
„Někomu jsi něco provedl?“
„Ne, ne,“ odpověděl pohotově. „Tohle byli takoví ty nabouchanci, co se shlukujou do gangů a hledají jen koho zmlátit. Něco jako ty delikventi ze seriálů. Tyhle akorát neměli dřevěný meče ale boxery.“
Trochu se po poslední větě zasmál. Moje rty se také nenuceně přešly do úsměvu.
Co mi to tady přilétlo do cesty? Ještě jednou jsem si pořádně prohlédla jeho obličej. Že by ten můj vymítač? Určitě ne.
„A jak se vůbec jmenuješ?“ zeptala jsem se po chvilce ticha.
„Hidžikata. Hidžikata Sóičiró.“
Hidžikata? Samovolně jsem začala pátrat v paměti, kde jsem to jméno slyšela. Bylo mi strašně povědomé. Když jsem došla k úložišti znalostí z historie, konečně mi to došlo.
„To jako ten ze Šinsengumi?“
Sóičiró zpozorněl a živě se zeptal: „Ty ho znáš?“
„Jasně, že jo. V dějepise je tohle období moje nejoblíbenější. Půjčila jsem si snad kdysi o Šinsengumi něco v knihovně.“
„Tak to se divím,“ pokývl uznale hlavou. „Dneska člověk nepotká moc lidí, co se takhle zajímají o historii… Navíc, takhle krásná holka.“
Chtěla jsem se zeptat, jak se dostal k tomu příjmení Hidžikata, protože to přeci jenom není zrovna časté jméno. Hlas se mi však zadrhl někde v půli cesty. Seděla jsem tam na stolku před ním neschopna sebemenší reakce. Začala jsem se potit. V břiše jakoby se mi objevilo klubko hadů. Vymítač…
„Ale co to říkáš za hlouposti?“
„Žádné hlouposti. Pravda čistá jako padlý sníh.“
A tak pokračoval náš rozhovor až dlouho do noci. Dozvěděla jsem se, že do Tokia přišel s rodiči teprve nedávno. Předtím žili v jedné vesničce nedaleko hlavního města, ale otec prý rozhodl o praktičnosti žití ve velkém městě. Na oplátku jsem mu prozradila, že jsem se také narodila na vesnici, kam jsem také chodila na základní školu. Pak jsem podala přihlášku na nižší střední v Tokiu, a tak jsem dnes tady. Bydlím tu sama, matka mi posílá peníze na životní výdaje a k tomu mám zařízenou stálou brigádu. Nájem v klidu zaplatím z platu, takže si nijak špatně nežiji.
Sóičiró pozorně poslouchal každé moje slovo. Sám pak vyprávěl nějaké vtipné příhody ze školy nebo mi lichotil. Řeč ani v nejmenším nestála.
„Za chvíli budou Vánoce, co?“ řekl Sóičiró, když už byl oblečen do svých čerstvě usušených šatů. Právě si v předsíňce obouval boty.
„Už to tak bude,“ pronesla jsem nepřítomně. „Nějak ale letos není sníh.“
Napřímil se a srovnal si záhyby na bundě.
„Máš o Vánocích volno?“
„Jasně, že jo!“ vyhrkla jsem bez přemýšlení.
Usmál se, rozloučil se, otevřel dveře a odešel.
Ještě asi deset minut po tom, co bouchly dveře, jsem tam stála, ruce položené na srdce a usmívala se. 

Procházel jsem se po zahradě sem a tam. Za maminkou a tatínkem přijel nějaký vážně vypadající pán v obleku s kufříkem. Poslali mě ven, abych si prý šel hrál. Já jsem ale chvíli počkal u dveří. Moc jsem chtěl vědět, o čem si budou povídat. Už jednou u nás byl podobný pán. Tehdy jsem opravdu odešel pryč. Teď mi už zvědavost nedala.
Bavili se o mně. Moc dobře jsem ale nechápal, co to povídají. Ten pán používal slova jako „neuróza“ nebo „psychóza“. Bylo to asi špatné, protože jsem slyšel maminku vzlykat. Prý to má být nějaká porucha. Ničemu víc jsem už ale nerozuměl, tak jsem šel na tu zahradu.
Vůbec jsem ale nevěděl, čím se mám zabavit. Zastavil jsem se u zdi, kde bylo vysazeno několik keřů. Chvíli jsem si je prohlížel. Vypadaly krásně. Na každém rostly květy jiné barvy.
Zarazil jsem se. Proud myšlenek se zadrhl. V hlavě mi zůstával trčet obraz krásných fialových květů. Nechce pryč. Zvětšuje se. Rozostřuje se. Rozpíjí se. Deformuje se. Pálí! Bolí! Ne!
Natáhl jsem ruce a urval vší silou celou větev. A s upřímným smíchem jsem lámal, trhal a přehyboval. Když se věc ničí, vydává neuvěřitelně nádherné zvuky. Lepší, než svede vyloudit nejlepší hudební nástroj na světě. Proto rád rozbíjím věci víc než cokoliv jiného. Žiji pro ty slastné momenty, kdy najdu něco ke zničení.
„Pojď sem, neboj se. Čičiči.“


Zvuk tříštícího se skla patří mezi ty obzvlášť krásné. Nepropásnu tedy jedinou příležitost, kdy s chutí mohu mrštit láhví o zem. Vydá ze sebe líbezný zvuk, jako když zkušený prst brnkne na strunu harfy, a roztříští se na stovky a tisíce drobných střepů, které mému uchu poskytnou velkolepou dohru.
Nalezl jsem několik láhví u kontejnerů v jedné uličce, kam jsem zabloudil při mém nekonečném hledání. Právě jsem si vychutnával koncert poslední z nich.
„Hej! Co to děláš, ty grázle! Co když se o to někdo pořeže?!“
Otočil jsem se právě ve chvíli, kdy mě ruka muže ve středních letech srazila k zemi. Obličej naštěstí minul střepy rozsety všude kolem.
Poslední, co jsem před ztrátou vědomí cítil, byl pozůstatek silného alkoholového odéru v nosních dírkách.


Jmenuji se Džun. Rád rozbíjím věci. Těší mě.


24. prosince. Vánoce jsou tu.
V práci jsem si vzala volno, i když to dalo dost přemlouvání. Přece jenom zrovna v tenhle den chce volno kdekdo. Hlavní však je, že to vyšlo a já už připravená čekám jenom na Sóičira, abychom mohli vyrazit.
Od té první noci, co jsme se setkali, jsem se s ním sešla rovnou několikrát. Vždy jsme se procházeli buď parkem, nebo se jen tak potulovali po městě a procházeli obchody. Při tom jsme si povídali o nejrůznějších věcech a zjistili jsme, že si perfektně rozumíme. Dokonce ze mě z větší části opadla otupělost vůči okolí. Pomalu si začínám říkat, jestli přece jenom nemá cenu pokusit se v životě něco naleznout – nové možnosti, cíl nebo jenom lásku – než jenom tiše rezignovat. Když se nad tím zamýšlím, musím se vždycky smát. Ještě před měsícem by pro mě podobné myšlenky byly absolutně nemyslitelné. Musím poděkovat Sóičirovi, až přijde. Už se těším na jeho zmatený obličej a otázku, za co mu děkuji.

Klepání na dveře. Je tu!
Přiběhla jsem ke dveřím, ani se nepřezula, a rovnou otevřela dveře. „Ahoj, Só!“
Zastavila jsem se v předsíňce a čekala na odpověď. Žádná však nepřicházela. Pohlédla jsem mu do obličeje. „Co se děje?“
Až teď jsem si toho všimla, ale Sóičiró se od otevření dveří ani nehnul, jen si něco se sklopenou hlavou mumlal. Teď se začal zajíkavě hihňat.
„Stalo se… Něco?“ vyšlo ze mě nejistě. Chtěla jsem mu položit ruku na rameno. Snad jsem si myslela, že ho to uklidní.
Než se ho však dlaň stačila dotknout, prudce chytil za ramena on mě. Naše obličeje se k sobě přiblížily jen na pár centimetrů. Všechno kolem mě mi najednou připadalo jako v hustém oparu, jen jeho obličej jsem viděla naprosto jasně. Díval se na mě s vážným a upřímným výrazem. Teď… Teď to přijde. Zavřela jsem oči.
Slyšela jsem, jak hluboce vydechl. „Jak,“ zašeptal. Zvuk jeho hlasu mě prostoupil a já se div nesesypala blahem. Konečně. Touto chvílí dám svému životu cíl, nebudu jen slepě bloudit. Už ne.
„Jak to asi zní, když se rozbíjí ženské tělo?“
Jeho palce mi zajeli hluboko do klíčních kostí. Prudce jsem otevřela oči. V prvotním šoku jsem ani necítila bolest, jen jsem zmateně hleděla do bezvýrazného obličeje těsně přede mnou.
Zatlačil mě dovnitř, dveře se za ním zabouchly. Bolest se pomalu začínala ozývat, jak jsem přicházela k sobě. Když se se mnou zastavil před stolkem uprostřed místnosti, chtěla jsem vykřiknout. Z úst ale vyšlo jen neurčité zahuhlání, protože jsem už v té chvíli měla pusu ucpanou roubíkem. Pak mě pohodil na pohovku a začal se horlivě svlékat.
Do očí mi vhrkly slzy. Neměla jsem ponětí, co se děje. Nechtěla jsem to vědět. Ještě před malou chvilkou bylo všechno tak…
Stál tam celý nahý. Ještě než jsem ze znechucení zavřela oči, zahlédla jsem, jak z kapsy bundy vyndává kus šňůry na prádlo.
„Asi si říkáš, proč to dělám, viď?“ začal na mě mluvit úplně klidným hlasem, jak mi za zády svazoval ruce. Nevzpírala jsem se, neměla jsem na to sílu. Jakoby ze mě pomalu vyprchávala spolu se životem. Cítila jsem se malátně.
„Víš,“ začal, když si mě položil na stůl, „já miluji, když se věci rozbíjí. Ten zvuk při tom.“
Doléhaly ke mně jen jakési nejasné ozvěny, jako když člověk volá z velké dálky a zvuk se několikrát zlomí. Ležela jsem na stole a prázdným pohledem civěla přímo do rozsvíceného světla. Cítila jsem, jak se mi něco otírá o stehna. Cit mi z nich, stejně jako z celého těla, zmizel.
„A snad jediné, co jsem ještě nezkoušel rozbít je ženské tělo,“ chtěl dodat ještě něco, ale přerušil ho záchvat smíchu. „Samozřejmě ani mužské tělo, ale o to ani nemám zájem.“
Prudce do mě vnikl. Po celém těle se mi rozlila vlna neskutečné bolesti. Dole jsem byla úplně suchá, ale on se přesto začal hrubě pohybovat tam a zpět. Každý sebemenší pohyb způsoboval ostrou bolest v podbřišku, pořád a pořád dokola. Spolu s myslí se začalo postupně otupovat i tělo a já v sobě za chvíli už jenom vnímala pohyb a nad sebou hekavé zvuky.
Ještě než jsem stačila ztratit vědomí, cítila jsem v sobě tam dole něco horkého.

Znovu se ze mě stal duch…

V předsíňce u otevřených dveří jsem se ještě naposledy podíval zpátky do místnosti. Na stolku bezvládně leželo tělo té dívky s mírně roztaženými stehny, mezi kterými pomalu protékal potůček krve a spermatu.
Znechuceně jsem se otočil a vyšel ven. Když jsem zavřel dveře, zastavil jsem se a zadíval na nebe.
„Sklo je mnohem lepší.“
Odplivl jsem si a pomalými kroky pokračoval ve svém hledání.
Léta páně 2010

Já…

Konec… tohle je konec…
Vracel jsem se domů, všechny smysly otupené. Moje uši sotva vnímaly ruch projíždějících aut vedle mě, doléhal ke mně jen jakýsi dunivý a velice vzdálený zvuk. S očima to nebylo o nic lepší, i kdybych k tomu vynaložil potřebnou námahu, nepodařilo by se mi zaostřit na jeden bod.
Nohy se nějakým záhadným způsobem pohybovaly samy, jednu chvíli tak, jak měly, druhou se zas skoro šouraly po zemi. Jediné štěstí, že silnici a chodník oddělovalo zábradlí. Jinak bych v tomhle stavu byl dříve či později odsouzen k nevyhnutelnému.
Ale…
Rty se mi pomalu zkřivily do úsměvu. V kombinaci s prázdným pohledem nevypadal výsledek příliš příjemně. Kolemjdoucí, jejichž oči ke mně náhodou zabloudily, se tvářili buď podezřívavě, nebo skoro znechuceně. Nějaký pár si dokonce mezi sebou začal něco šeptat. Já však nic z toho nevnímám… Nic.
Ale možná… by to tak bylo lepší.
Před několika hodinami jsem vyšel z východu místní nemocnice. Ještě před tím mě moje dolní končetiny nejistě vynesly od operačního sálu. Od sálu, v němž na operačním stole ležela ona. Ležela a už se nikdy nepohne, po jejím nádherném obličeji se nerozlije hřejivý úsměv. Už jen zchladne, její kůže zbělá a nakonec její překrásné tělo sežerou červy.
Zastavil jsem se. Úsměv zmizel při představě tisíců drobných tělíček hemžících se a převalujících se na jejím obličeji, jejím břiše, jejích nohou, jejích…
To není možné, že ne? Že ne? Že ne?!
Zvedl se mi žaludek a trochu žaludečních šťáv dorazilo i do hrdla. Přikryl jsem si dlaní ústa… Nebo jsem alespoň takový příkaz vyslal ke své končetině. Někde po cestě musí být ale nějaká porucha. Je to určitě po cestě? Nerozbil se…
...mozek?
Převážil jsem se na stranu, tvrdě narazil do zdi a pomalu se sesul k zemi.
Musim vypadat jako feťák.
Přepadlo mě nutkání ke smíchu. Ze všech sil jsem se ho snažil potlačit. Pokud neuspěji, dám průchod žaludečním šťávám, za nimiž by následovalo i to, co ještě před chvílí rozkládaly.
Nějak se mi podařilo znovu se postavit na nohy. Opatrně jsem vykročil a pomalu pokračoval dál.
Hned jsem ztratil rovnováhu a v mžiku svíral zábradlí na druhé straně.
Moje zemdlelé tělo už neposlouchalo, moje vzdálené vědomí neprotestovalo. Jen jsem tiše stál skrčený u samého kraje silnice a můj organismus se podvědomě snažil potlačit zvracení.
K mým uším tlumeně dolehl ostrý praskavý zvuk. Někde v dálce asi kácejí strom…
Moje vědomí se pomalu vrací tam, kam patří. Začínám znovu vnímat svůj vlastní dech, zvuky jsou čistší a oči zlehka ostří.
Něco mi s tichým plesknutím přistálo na obličeji. Pomalu jsem se narovnal, ale nic kolem mě mi ještě nedávalo smysl. Zatočila se mi hlava a já měl chvilku pocit, že omdlím. Zanedlouho však začala krev proudit do mozku tak, jak má, a můj pohled se konečně vyjasnil.
Uprostřed silnice stálo napříč pruhy auto. Za ním se táhly dvě brzdné čáry.
Ah, musel vjet do louže.
Uvědomil jsem se pocit vlhkosti na tvářích a čele. Ale…
…včera ani dneska nepršelo.
Pátravě jsem se rozhlížel kolem sebe. Od čeho…
…to sakra je?
Hlava se na krku otočila do strany a v té pozici ztuhla. Po čele najednou stékal ledový pot a mísil se s…
…čím…?
Dlaň se váhavě blížila k obličeji. Dech se zrychlil a hrudník se nepřirozeně svíral.
Konečky prstů se zlehka dotkly kůže, setřely trochu stékající kapaliny a pak ji podržely blízko před očima. Po ukazováku a prostředníku putovalo dolů několik potůčků vybledlé červené.
„Hehehe,“ zasmál jsem se nahlas a nasadil široký úsměv.
Tak tohle je…

Nechal jsem dlaň spadnout podél těla dolů a zahleděl se před sebe. Ležel tam malý chlapec. Chlapec jenom podle toho, co na sobě měl oblečeného. Zamazané botičky, na několika místech zašívané kalhoty, školní aktovka, pruhované tričko a… krvavá hromádka kostí, vlasů a kusů mozku, která kdysi bývala roztomilou hlavičkou. V okruhu asi jednoho metru byl asfalt téměř dokonale pokrytý směsí krve a mozkomíšního moku, v němž ležely odštípnuté kousky lebky, šedivé částečky o velikosti cvrnkacích kuliček a jedno skoro neporušené oko. Tlak ho musel vytlačit, ještě než se přes něj přehnala pneumatika.
Stál jsem naprosto nehnutě. Lidé kolem si museli myslet, že mě zasáhl šok. A určitě by měli pravdu, kdyby tohle nebyl trochu jiný šok…
Místo prázdného pohledu se mi po tváři rozléval úsměv. V hlavě poletovalo a vzájemně se prolínalo několik desítek myšlenek naráz. Jediné, čeho jsem byl vědomě schopen, bylo civět na ten vychládající kus masa. A i přes to radostný výraz nezmizel, ne, on se ještě umocnil.
„Haha,“ uchechtl jsem se a doširoka otevřenýma očima se podíval na své dlaně. Nejen po jedné stékal mozkomíšní mok, na druhou se nějak dostal také.
Jako by uprostřed bylo jezírko… hehe… jezírko.
Začala mě pobolívat hlava… Ne, to není přesný výraz, nátlak všeho toho, co se přebijí a střídá je… Nesnesitelný…
Nesnesitelný!
Chytl jsem se za obličej a křečovitě zaťal prsty. Pocit vlhkosti se přitom rovnoměrně roznesl přes čelo, oční víčka, tváře a ústa. I když jsem se ocitl v naprosté tmě, stejně se všude kolem co vteřinu všechno měnilo. Barvy, pozadí, zápachy, hluky. To všechno se mísilo, kontrastovalo a vytvářelo nespočet bizarních výjevů.
Bez mého svolení se noha pohnula kupředu a já přepadl přes zábradlí. Dopadl jsem z větší části na záda, ale rána do hlavy mě neminula.
Najednou byla tma. S jistotou jsem věděl, že ležím na znak s očima dokořán… Určitě! Tak proč?! Proč?
Co? Tma… všude tma. Bojím se… bojím se. Bojím se!
Celé tělo se začalo nekontrolovatelně třást. Skrčil jsem nohy, objal kolena a co nejtěsněji je přitiskl k hrudníku. Celou moji bytost zaplavila panika a úzkost.
Odněkud najednou začaly přicházet zvuky. Šum listí. Švitoření ptáků a… Ženský smích. Přívětivý a nevinný hlas. Před očima se objevil obraz, nejdřív matný a pak stále jasnější, jako by se rozednívalo. I když jsem ale zase viděl, tenhle výjev se neodehrával přede mnou… Byl doteď pohřben pod desítkami a stovkami myšlenek a vzpomínek. Pohřben…
Mírná úleva z návratu světla nevydržela dlouho. Zakousla se do mě nejistota. Nevěděl jsem proč.
Scéna pokračovala nerušeně dál. Byl krásný slunný den, zrovna jsme se procházeli po skalách kousek za městem. Povídali si, smáli se… Naše kroky nás přivedly ke skvělému výhledu na nejvyšším bodě v okolí. Ona stála na okraji, jen tak se kochala. A já… Moje smysly lehce otupěly, jak jsem civěl na hloubku pod sebou. Pode mnou byl sráz s mnoha ostrými kameny a dalšími překážkami po cestě. Nemám ponětí, co mě tak fascinovalo… Obraz se nepatrně otřásl. Všechno kolem kromě tlukotu mého srdce ztichlo. Oči byly prázdné, všechen rozum z nich vymizel. Bezduše jsem přistoupil k ní a shlédl dolů. Ona si ničeho nevšímala. Koutek úst se zvedl nepřirozeně vysoko a vytvořil groteskní výraz.
Jak to asi… není to přece vysoko… jen deset dvanáct metrů…
Ruce se vymrštily prudce dopředu.
Karmínově rudá a dlouhá řezavá bolest.
Znovu jsem ležel na silnici vedle toho, co bývalo chlapcem. Házel jsem sebou ze strany na stranu. Celé tělo se natahovalo jako laťka a hned zase uvolňovalo, naprosto samovolně. Hlava se snažila zevnitř otevřít. Z očí se valily slané potůčky a z úst bolestivé steny, alespoň myslím, nic neslyším, jen cítím další vlhkost na kůži. Zvedá se mi žaludek, s bolestí se to zhoršuje.
Já jsem…
Červeň se snažilo něco rozehnat. Na jazyku jsem začal cítit řídké sliny, co se skrz hrdlo vracely do úst.
Já… ji…
Rudou nahrazovala další rudá. Žaludek se nepřirozeně stahuje. Objevuje se přede mnou chladná temná místnost s…
Já… já… já…
Naráz mi vnitřek lebky zaplavil výjev otevřeného břicha s výhledem dovnitř a zbývající polovina obličeje… Jejího obličeje. Žaludeční šťávy rychle vystřelily kupředu a snažily se probojovat ven. Držím je uvnitř.
Přišel jsem na chvíli k sobě. Kývám se na všech čtyřech s pevně zavřenýma očima. Nevím, jak jsem se do takové polohy dostal. Otevírám pomalu víčka. Vnitřek úst se pomalu plní natráveným obsahem žaludku, reflexivně polykám, zvratky se však ihned vrací zpátky v ještě větším množství.
Matně se mi před sebou – už spíš pod sebou – naskýtá výhled na chuchvalec vlasů a zbytků šedé hmoty a do odkrytého krku.
Ztratil jsem všechnu sílu, čelist povolila, ruce opírající se o potřísněný asfalt podklouzly a můj obličej se zabořil do lidských pozůstatků a vlastních zvratků, které si stále razí cestu přes zuby ven.
Otevřel jsem oči… Žádný pohled se mi však nenaskytl, bulvy zaplavila páchnoucí břečka.
Vědomí mi pomalu uniká z těla.
Já… ji zabil.
Léta páně 2008